koncert
Trafó
1094 Budapest, Liliom u. 41.

Negyedik nap

MUSIQUE D`INTERIEURS

Az előadás előtt, 18 órától az együttes tagjai bevezető műhelyfoglalkozást tartanak az előadáson szereplő darabokhoz kapcsolódóan.

 

2011 szeptemberében az akkor frissen alakult együttes az Universtät der Künste (UDK-Berlin) felkérésére állította össze Musique d’interieurs című előadását, mely az egyetem által rendezett KlangKunstBühne programsorozat megnyitója volt. A bemutatót több sikeres előadás követte Európa számos koncerttermében és fesztiválján (Guggenheim, Bilbao; Dampfzentrale, Bern; Theatre ABC; La Chaux de Fonds).
Az együttes tagjai a svájci zeneszínházi rendező, Rudi Häusermann műhelyében ismerték meg egymást. Összeköti őket a Színház, a Performance és a Zene határterületeinek kutatása.
A Musique d’interieurs előadása során az együttes sajátságos humorral és finom dramaturgiai megoldásokkal szcenírozott koncert formájában mutat be több olyan kompozíciót, melyek a zenés színház és a hangszeres színház műfajaihoz köthetőek. Négy hangszeres előadó / színész és mindennapi tárgyak (mint lámpák, székek vagy edények) találkozásából bensőséges gesztusok és képek zenéje alakul ki. Az így létrejött mikrokozmosz új megvilágításba helyez mindennapi helyzeteket és cselekedeteket, melyek így nyíltan megmutatják a bennük rejlő költészetet. A látszólagos hétköznapiság varázsa így válhat láthatóvá és hallhatóvá.
Az egyes kompozíciók az optikai és akusztikai hatások egymás melletti vagy gyakran egymás elleni kijátszásával, az érzékelés egyértelmű mechanizmusait kérdőjelezik meg. A zeneiség jelentése így kitágul és egyben új jelentést is nyer. Cecilia Arditto argentin zeneszerző munkájában (El libro de los gestos) a hangszeresek lámpákat és egyéb kellékeket használnak hangszeres eszközeik kibővítésére.
A svájci Peter Streiff művében (Hors d’hoeuvre) az együttes egy asztal körül ülve teremt hétköznapi hangokból zenei helyzetet és egy látszólag ártatlan hétköznapi szituációból feszültséggel teli drámai pillanatokat. Hasonlóan egy asztal áll Jessie Marino New Yorkban élő zeneszerző művének középpontjában (Rot Blau). A különlegesen virtuóz előadási darab zenei eszköztárában elsősorban perkusszív elemek szerepelnek gyermeki humorral átszőve, két előadóra és néhány kellékre hangszerelve. Mauricio Kagel csaknem félévszázados Con Voce című műve a hangszeres színház mérföldköve, melyben egy hangszeres trió hangkeltés nélkül teremti meg a darab zenei élményét.
Az előadást záró kompozíció az együttes zenei vezetőjének munkája, ahogyan a darabokat összekötő szcenírozás is. Műve (El orden de las cosas három színészre, tárgyakra és bejátszásra) finom átmenetet hoz létre a zene hangzó rétege –  melyben a tárgyak, színpadi karakterek és a dramaturgia közötti viszony is hangok által van jelen – és az előadás vizuális rétegébe átültetett zeneiség között.
Az előadások előtt két órával a koncert résztvevői és a Magyar Soundpainting Társaság tagjai tartanak másfél órás bevezető foglalkozásokat az esti előadások anyagairól.

Műsor

 • Cecilia Arditto: El libro de los gestos (2012)
 • Iñigo Giner Miranda: The president’s speech (2012)
 • Mauricio Kagel: Con Voce (1973)
 • Peter Streiff: Hors d`oeuvres (1977)
 • Jessie Marino: Rotblau (2009)
 • Iñigo Giner Miranda: El orden de las cosas (2012)

Előadók

 • DieOrdnungDerDinge
  • Iñigo Giner Miranda
  • Daniele Pintaudi
  • Vera Kardos
  • Cathrin Romeis

program