koncert
Zeneakadémia - Solti Terem
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Első nap

Nyitókoncert

Horváth Balázs: Férfiszemmel / Női szemmel
narratív dalcikuls magyar költők és fordítók szövegeire, Herczku Ágnesnek

A Változás Anatómiája

szcenírozott előadás
Anahita Abbasi, Angélica Castelló, Margareta Ferek Petric, Tamara Friebel, Gryllus Samu, Mirela Ivicevic, Kaml Marques, Suk Ju Na, Fernando Riederer, Simon Vosecek, Yukiko Watanabe, Ruel-Ran Wu 12 rövid tanulmánya alapján, melyen Hong-Kai Wang What’s the musical consequence of change? című installációjához születtek.
 
Minden nap feltesszük a kérdést – „látod, amit én?” –, s nem is gondolunk bele, hogy a válasz csakis az lehet, hogy „nem”. Hiszen láthat-e az egyik ember éppen úgy, mint a másik? De a legvégén valahogy mégis úgy áll a dolog, hogy a sok-sok nézőpontból csakis egyetlen valóság látszik. A nézőpontok változtathatósága Horváth Balázs zeneszerzői munkásságának egyik vissza-visszatérő kompozíciós kérdése. Férfiszemmel / Női szemmel című darabjában ilyen irányú kíváncsiságát a legalapvetőbb hétköznapi tapasztalattal kapcsolta össze, s ehhez olyan költők szövegeit hívta segítségül, mint Tóth Krisztina, Szabó Lőrinc, Háy János, Abu Nuvász, Szilágyi Domokos és Varró Dániel. A változás anatómiája (Die Anatomie der Änderung) című kompozícióban nem kettő, hanem kilenc nézőpont „igazsága” érvényesül. Egy-egy nézőpont egy-egy zeneszerzőé, valamennyien Ausztriában élnek, tanulnak, dolgoznak, ugyanakkor mind a tizenketten egy másik országban születtek. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy a világban tapasztalt változások miként hatnak a zenére, miként jelennek meg a zene nyelvében. Ezek az egymással rokonságban álló – rövid terjedelmű, két énekes szólistát foglalkoztató –, mégis teljesen különböző anyagú darabok adják a bemutatásra kerülő új mű vázát. A két szereplő tizenkét állomást érintve halad végig a közel félórás előadáson. Történetük elmesélésére (azaz a különböző zenei anyagok dramaturgiai elrendezésére) Gryllus Samu vállalkozik. A különleges zenés színházi előadás célja, hogy nézőként ráismerjünk az életben állandóan jelenlévő és gyakran törvényszerű változások természetrajzára.Az Átlátszó hang kortárszenei fesztiválhoz kapcsolódóan a koncertet megelőzően, 17 órától ingyenes kreatív műhelyfoglalkozásra várják az érdeklődőket a Solti Teremben. A fesztivál célja, hogy információval és aktív műhelymunkával vezesse a közönségét az új zene ilyen értékeinek megismerése felé. Ennek a munkának a része a Magyar Soundpainting Társaság által kreatív analízisnek nevezett foglalkozás, ahol a résztvevőknek alkalmuk van a foglalkozást vezető zeneszerző segítségével egyes darabok részleteit, struktúráit improvizatív módon újrafogalmazni, közelebb kerülni a zenei alkotófolyamathoz. A foglalkozásokon fontos szerepet játszik a Soundpainting multidiszciplináris jelnyelv is. A Soundpainting gyakorlása során egyszerű kézjelek segítségével irányíthatunk tetszőleges számú, korú és előképzettségű előadókból álló együttest.
 
 

Az elhangzó darabok kottái megtekinthetők az Osztrák Kulturális Fórum kiállításán 2014. január 10-én délután 5 órától a hónap végéig.

 

Férfiszemmel / női szemmel

Műsor

  • Fernando Riederer, Simon Vosecek, Yukiko Watanabe, Ruei-Ran Wu, Kami Marques, Tamara Friebel, Suk Ju Na, Gryllus Samu, Mirela Ivičević, Anahita Abbasi: A változás anatómiája – szcenírozott előadás 12 rövid tanulmány alapján
  • Horváth Balázs: Férfiszemmel / Női szemmel – narratív dalciklus magyar költők és fordítók szövegeire, Herczku Ágnesnek ősbemutató

Vezényel

  • Horváth Balázs

Előadók

  • Herczku Ágnes - ének
  • Theresa Dlouhy - szoprán
  • Tomasz Pietak - bariton
  • THReNSeMBle

program